Resepi mini pavlova. Pavlova again~

Sharing is caring :

Salam~ Asek2 resepi pavlova kan? Takde la, pavlova yang daku buat before this macam tak berapa nak ummphh je. Tu yang try buat lagi. Tapi kali ni, den buat saiz kecik2, comel2, cinonet2. Hihi. Alhamdulillah, puas hati dengan hasil resepi mini pavlova daku kali ni. ^_^ Btw, untuk resepi yang ni, ade tambah cream of tartar tu sikit *sukatan untuk bahan ni secubit aje*

resepi pavlova mini

Ni wajah kesayangan mini pavlova daku yang dah siap. Nyuummeeeh! Dia punye kulit or bahagian luar tu, rasa macam licin-licin sikit, then sangat crispy. Lagi satu, pavlova ni sangat ringan yang amat ye adik-adik semua! Time nak alihkan pavlova tu from baking paper ke pinggan or bekas korang tu, kena slow2. Takut die ter-retak or pecah. Nanti dah tak cantik rupa pavlova tu karang. Yang gambar atas ni, kompom dah masak. Yang sebelah tu den dah sempat hias sikit. *anggur lagi -.-”*

tekstur pavlovaNi rupe pavlova yang dah masak dari dekat *paling dekat la kawww mariaaa*

tekstur dalaman pavlova

Ni rupa tekstur dalam pavlova ni. Dia ala-ala candy cotton or marshmallow gitu. Lembut banget. Kalau makan, terus cair di mulut, gigi, lidah, etc. Kiki. Then, kalau makan cepat2, *bukan makan secara gelojoh* maksudnya lepas sejuk tu terus makan, siap ade bunyi krapkrupkrepkrop lagi ha. *bukan bahasa thai ye, harap maklong* Terserlah kerangupannya di situ.

resepi mini pavlova

Tiba-tiba je mood gedik nak decorate mini pavlova ni pakai coklat bagai tu datang menerpa ke arah diriku *ewah kau, berdrama swasta* Tapi jangan melimpah ruah sangat coklat tu, memang kencing manis la lepas ni. Bersiap-sedia la nak kena potong kaki. Eh. Hahaha.

Sape2 nak try resepi pavlova mini yang sedap, mudah, pantas & enak di makan begitu saja ni, boleh la usha post asal resepi pavlova semalam. Takpun pakai resepi mini pavlova ni pun boleh, just tukar jadi tak mini je la saiz pavlova tu. Hehe. Okelah, dadadadaaa~

Next Post »

Perempuan itu »

Comments

  1. nak resepi yang ini.sungguh menggiurkan la kamu punya pavlova…..tentiu :D

  2. Syaz Zamri says:

    haii
    cream of tartar tu berapa sukatanye berape?

  3. akak,nk tanye emm sukatan yg lame tu mmg bole gune jugak untuk bwt yg mini eah ? coz tkot terlalu manis pulak nnti .

Speak Your Mind

*