Resepi Chocolate Chips Cookies ala-ala Famous Amos

Share : Share on Facebook110Share on Google+3Tweet about this on Twitter5Pin on Pinterest1

Salam~ Lame nau tak menjenguk coolbeloooog den ni. Senang cite, meh nak share resepi chocolate chips cookies ni. Ekceli rasa die takde la sejibik sejiban macam famous amos *name pun ala2 ye dok?* tapi lebih kurang la. Yang penting? Sodaaap!

Bahan-bahan resepi chocolate chips cookies :
  • 1 cawan butter *kalau pakai buttercup tu, 1 pek je terus*
  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan gula perang/merah *kalau taknak manis, kurangkan*
  • 2 biji telur *pukul dulu*
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 1/2 cawan tepung gandum 
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 2 1/2 cawan oat yang dimesin halus *sukat oat dulu, baru mesin*
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 sudu kecil garam halus
  • chocolate chips *secukup rasa*
  • chocolate Cadbury yang diparut *secukup rasa jugak*
  • 1 1/2 cawan chopped nuts *tak kisah kacang ape; walnut, almond or  hazel*

Cara buat Chocolate Chips Cookie :
  • Memula pukul butter, gula halus & gula perang sampai gebu or sebati.
  • Masukkan telur & esen vanilla. Gaul. *pakai spatula or senduk*
  • Ayak tepung gandum, tepung jagung, oat, baking powder, soda bikarbonat & garam.*sila ayak campuran bahan2 ni awal2* Then, masukkan dalam adunan tadi & sambung gaul.
  • Masukkan chocolate chips, cadbury yang udah diparut sekuat hati tadi & kekacang, gaul lagi sampai la sekata semuanyaaaahh!
  • Dah setel acara penggaulan tadi, pipingkan or sudukan ke atas loyang *jarak 2 inci*
  • Masuk dalam oven, bakar pakai suhu 170 darjah celcius, 15 minit. Siaapp!~

Tips untuk resepi chocolate chips cookies :

  • Jangan pukul telur, gula halus & gula merah tu lama sangat. Asal dah sebati je rupe die, oke dah. Nanti adunan korang terlebih kembang.
  • Chocolate cadbury tu, sejukkan dalam peti ais dulu. Dah siap parut, masukkan dalam peti ais balik. Nak pakai baru keluarkan, then masukkan dalam adunan cepat2.
  • Dua2 choc tu, letak suka hati korang je. Ade resepi yang bagi sukatan, tapi den tak ikut pon. Kalau nak biskut tu gelap macam chipsmore tu, boleh la taruk banyak2.
  • Time bakar, boleh alas pakai baking paper/tracing paper or just letak je atas dulang tu.
  • Dah lepas 15minit++, biasanya kalau tekan2 biskut tu, kat bahagian tengah die macam still lembut2. Korang jangan bakar lagi, habis hangit hangus rentung mende tu -.-“ Biarkan kejap die dalam oven tu, regangkan sikit pintu oven. Pastu da boleh makan or masuk balang.

adunan choc chips cookiesWajah kachak adunan daku. Nyehnyehnyeh

bakar choc chips cookiesAktiviti menyudukan adunan ke atas dulang

resepi chocolate chips cookiesTadaaa! Ni diaaaaa~

Dijamin resepi chocolate chips cookies ni sedap hingga menjilat buku lali!~ Hehe. Adunan ni boleh dapat cookies dalam 100 pieces jugak, ikut besar mane korang sudukan atas dulang tu la. Buat kicik2 cinonet pun boleh, nak besau2 gedabak pun boleeeee. So, boleh lah buat untuk raya karang ke. Sonang je pun. So, boleh la try ye makcik2 sekalian resepi chocolate chips cookies ni. Nanti i hapdet lagi kalau kerajinan melanda diriku yang gebus ni. Bye! *sambil kunyah2 choc chips ala2 pemes cicoks i*

Resepi Chocolate Chips Cookies ala-ala Famous Amos
by
Nak share resepi chocolate chips cookies ala famous amos ni. Hehe. Ekceli rasa die takde la sejibik sejiban macam famous amos tapi lebih kurang la.
Ingredients:
  • 1 cawan butter
  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan gula perang
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 2 1/2 cawan oat yang dimesin halus
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 sudu kecil garam halus
  • Chocolate chips
  • Chocolate Cadbury yang diparut
  • 1 1/2 cawan chopped nuts
Instructions:
Memula pukul butter, gula halus & gula perang sampai gebu or sebati. Masukkan telur & esen vanilla. Gaul. *pakai spatula or senduk* Ayak tepung gandum, tepung jagung, oat, baking powder, soda bikarbonat & garam.*sila ayak campuran bahan2 ni awal2 ye bebeh* Then, masukkan dalam adunan tadi & sambung gaul. Masukkan chocolate chips, cadbury yang diparut sekuat hati tadi dan kekacang, gaul lagi sampai la sekata. Dah setel acara penggaulan tadi, pipingkan or sudukan ke atas loyang *jarak 2 inci* Masuk dalam oven, bakar pakai suhu 170 darjah celcius, 15 minit.
Share : Share on Facebook110Share on Google+3Tweet about this on Twitter5Pin on Pinterest1
  • http://www.sarahmohamad.com sarah mohamad

    Mudah je kottt. Nak try nanti =P Looks delicious!

    • http://chikicicok.com/blog/ chikicicok

      yup2. kejap je nak buatnye pon. hehe

      • http://www.facebook.com/profile.php?id=100003406548001 Love

        aik..rasa mcm dh komen tadi..xde rupanya..hehe..biskut ni mmg best dan painlg senang nk buat..btol kata akak..yang penting sukat ikut sedap tekak tp saya pernah try buh sket brown sugar..bagi ade rasa2 caramel tu sket..

        • http://chikicicok.com/blog/ chikicicok

          yup2, kena ikut sedap tekak. setengah orang tak suka manis2 kan. pening la ape la :p paling senang & sedap! keke

  • http://kenwooi.com Ken Wooi

    I pernah buat.. sedap betul! :D

    • http://chikicicok.com/blog/ chikicicok

      sedap kan? hehe^^~
      nak2 kalau letak chocolate chips tu banyak2 :p

  • fieza

    Sy pnye xjd buat mmg dh ikot tp jd lempeng mcm mne nk btl kn

    • http://chikicicok.com/blog/ chikicicok

      fieza; time pukul butter, gula halus & gula perang tu, jangan lama sangat. asal die sebati, cukup. lepas tu, off mixer. sebab dah tak pakai, campur bahan lain semua kacau pakai spatula or senduk je. kalau terlebih pukul, memang jadi kembang macam lempeng nanti time bakar. me pun dah pernah kena memula aritu T_T

  • fieza

    Dh jd sy tmbah tepung bile jg mcm lempeng xde manis sgt tp sdare2 smua puji sdap mcm beli

    • http://chikicicok.com/blog/ chikicicok

      hehe. asalkan adunan tu xlembik sangat je.
      amboiii. dah tak payah beli famous amos dah lepas ni, buat sendiri je ^^

      • fieza

        tu lh xde lh lme mne pn nk bancuh….kat cni ade buat klas nk belaja buat2 kuih tk?

        • http://chikicicok.com/blog/ chikicicok

          err. kat sini tu kat mane? area kl banyak kot yg buat kelas.
          me xmasuk kelas pun. kiki. banyak google je semua :)

  • http://syakiera@yahoo.com eyra

    nak try laa nanti :)

    • http://chikicicok.com/blog/ chikicicok

      try la. hehe :)

  • fieza

    Kt k.l lh yeke rase nk buat bisnes kecil2 lan lh

  • http://erleena268.blogspot.com/ erlina

    heylo :) salamm ,
    dah buat ni 2 kali ,
    memang tukang rasa kata sedap ! tapi manis katanyaa, and gula nampak di permukaan cookies, maybe pakai gula kasar la tuu,
    kena kurang kan sukatan gula, then bila buat memang jadi lempeng , bila try test satu, die mencair dalam oven ,
    then el tambah lagi sukatan untuk tepung gandum , bagi dia padat , around 1 cwn lagi ,
    not bad, hasil diaaa , thanks for the recipe !

    i kena improvise lagii , hee, btw el pakai hershey pnye choc chip , kemain mahal haaa, manis pun , so terlebih manis cookies tu haha

    • http://chikicicok.com/blog/ chikicicok

      wah, rajinnye sampai 2 kali dah buat. hehe
      aaa. agaknye la. i selalu kisar dulu gula tu, pastu siap ayak. nak bagi very the halus ha gulenye :p

      xpe, practice make perfect! hehe.
      hersey choc chip, sedap tu. kemaeeeen. haha. sini susah nak dapat -___-” pakai choc chip yg biase2 je. isk
      manis2 nau, kang bambam naik badan :p

  • nurul fatihah rosli

    Kenapo den buek cookies ni….melepek yo….sodap memang menjilat2 buku lali den..tapi bentuk ea…aduuhhhh….menangis nenek den tengok….
    xboleh guna dah blog ko ni…

    • https://plus.google.com/112451276833487162673?rel=author chikicicok echaa

      tu silap sendiri la cik kak. kiki
      orang lain buat eloooook terletak je ha cookies ni

  • budakcute

    Nak tanya. Kalau tak pakai oat boleh tak? Penting eah oat tu?

    • https://plus.google.com/112451276833487162673?rel=author chikicicok echaa

      tak sure la boleh ke tak
      boleh rasanya, option je tu
      tapi nanti tak rasa oat la biskut tu. hehe.
      ikut taste u la.

  • Nur Atiqah Husna

    i pon nk wt gak,,aritu dh pernh wt dh,,nk try lg lh…

    • http://chikicicok.com/blog/ chikicicok

      hihihii^^
      try la lagi dear
      boleh buat makan time petang2.

  • Az Rieen

    Trima kasih bnyk share resepi nie…mmg sdap sgt

    • http://chikicicok.com/blog/ chikicicok

      Welcome Az Rieen :)
      Nanti boleh share sekali cookies yg da buat. hihi

  • Adilah Manaf Celik Vitamin

    Yummy, resepi ni nampak mudah bolehlah buat sendiri di rumah lepas ni. Terima kasih berkongsi resepi ni.

    Punca Dan Tips Rawatan Bagi Demam Denggi.

    • http://chikicicok.com/blog/ chikicicok

      Welcome adilah :)

  • zyda

    Salam sis. Nak tanye…kalo xde brown sugar blh x saya extrakan gula halus tu? Teringin sgt nk buat tp malas nk keluar gi kedai ngn baby ni. Nmpk sedaaaap sgt. Tenkiu yer sis share resepi ni. ;p

    • http://chikicicok.com/blog/ chikicicok

      Salam zyda,
      Macam tak sama je brown sugar tu dgn gula halus tu. Rasa dia nanti agak beza tau, sebab brown sugar tu manis lain / rasa die kuat sikit. Kang klu takde, kurang sedap la cookies tu nanti. Hihi. Welcome dear :)

  • http://jumawaty jumawaty

    salam…mcmane klu adunan biskut termanis

    • http://chikicicok.com/blog/ chikicicok

      salam ^^
      kalau dah terbuat manis tu, saya pun tak sure nak buat macam mana.
      gula perang tu kena kurangkan kalau taknak manis sgt.